Αντιμετώπιση ρύπανσης του Θερμαϊκού με ηχητικά κύματα

Αντιμετώπιση ρύπανσης του Θερμαϊκού με ηχητικά κύματα

Αρ. Πρωτ. 12476/15.01.09

Προς Υπουργούς:
- Μακεδονίας Θράκης
- ΠΕΧΩΔΕ

Λύση στις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει η μόλυνση των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, η οποία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή γίνεται πιο αισθητή και έντονη, προβλέπεται να δώσει το νέο σχέδιο χαρτογράφησης του πυθμένα με ηχητικά κύματα.
Το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης εξήγγειλε τον περασμένο Απρίλιο ένα σχέδιο εξυγίανσης του Θερμαϊκού Κόλπου με τη βοήθεια της Λέσχης Καταδρομέων του Νομού Θεσσαλονίκης.

 


Πιο συγκεκριμένα η Λέσχη Καταδρομέων με το ειδικό σύστημα ηχοβολισμού με δυνατότητες "side scan sonar" που έχει στη διάθεσή της, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τρισδιάστατη χαρτογράφηση του πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου, από το λιμάνι έως το Μικρό Έμβολο, αλλά και να εντοπίσει τα ογκώδη απορρίμματα που μολύνουν τον Θερμαϊκό.
Μετά τη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη με ακριβή προσδιορισμό των στερεών απορριμμάτων, με ανάλυση δεδομένων όγκου, υλικού και θέσης, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η απομάκρυνσή τους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχει προχωρήσει το σχέδιο χαρτογράφησης του πυθμένα του Θερμαϊκού Κόλπου σε συνεργασία με τη Λέσχη Καταδρομέων του Νομού Θεσσαλονίκης και η απομάκρυνση των στερεών αποβλήτων; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα το πρόγραμμα;

Απαντήσεις Υπουργείων